Wasvoorschriften voor gordijnen en vitrage

Voor het mooiste resultaat adviseren wij u om uw gordijnen chemisch te laten reinigen via de stomerij. Wilt u toch liever zelf uw gordijnen reinigen, houd dan in gedachten dat vrijwel alle (gordijn)stoffen kunnen krimpen. Het is belangrijk om de juiste procedure te volgen en zo het krimpen zoveel mogelijk te beperken. Op de wasvoorschriften staat aangegeven of de stof gewassen mag worden. Wanneer u zelf de wasvoorschriften niet meer heeft, zijn deze bij ons bekend. Wij raden u aan om hierover contact met ons op te nemen.

In de onderstaande beschrijving vindt u een aantal algemene tips voor het wassen van uw gordijnen.

Stappenplan voor het wassen van uw gordijn:

  • Verwijder allereerst de haken.
  • Was de stof in een bad of teil. Let erop dat de stof na het wassen niet in het sop blijft staan.
  • Zorg dat een trommelwasmachine tot maximaal tweederde gevuld is, dit voorkomt grote wrijving van de stof in de trommel.
  • Was de stof niet heter da de maximaal aangeven temperatuur.
  • Tegen verkleuring kunt u een bont- of fijnwasmiddel gebruiken.
  • Het beste wasmiddel om te gebruiken is fijnwasmiddel. Het wasmiddel mag in ieder geval geen optisch wit- of bleekmiddel bevatten.
  • Het gordijn niet wringen of boenen.
  • Hang de gordijnen altijd nat op.
  • Een krimp tot maximaal 3% is acceptabel.

 

Wasvoorschrift gordijnstoffen

De meeste gordijnstoffen mogen zelf gewassen worden, maar beslis niet te snel om uw gordijn te wassen. Het wassen maakt uw gordijn nooit mooier en in sommige gevallen is het uitkloppen en opfrissen van het gordijn al voldoende. Natuurlijke grondstoffen kunnen sterk krimpen wanneer deze in aanraking komen met water. Op ieder product staat aangegeven wat de krimp is die u kunt verwachten, wanneer uw gordijn met water in aanraking komt.

Wasvoorschrift veloursstoffen

Veloursgordijnen mogen niet zelf gewassen worden. Wel kunt u er voor kiezen om de stof te nevelen met ontkalkt water. Dit werkt goed wanneer uw gordijn gekreukeld of geplet is. Na het nevelen moet het gordijn breed worden uitgehangen.

Wasvoorschrift inbetweens

Zo goed als alle inbetweens gordijnstoffen zijn zelf te wassen. Wanneer het nodig is kunt u de inbetweens gordijnen lauw tot warm strijken.

Wasvoorschrift Vitrages

De meeste vitrages bestaan voor 100% uit polyester. Dit maakt dat vitrages goed te wassen zijn. De stof zal niet tot nauwelijks krimpen. In enkele gevallen is het noodzakelijk om uw vitrage met de hand te wassen, in ruim water met een temperatuur van maximaal 30 ̊C. Wij adviseren u om uw vitrages in een waszak of sloop te wassen, om beschadigingen te voorkomen.

Gordijnen strijken

Vaak hebben gordijnstoffen een kreukherstellende finish. Enkele weken nadat uw gordijn gereinigd is zakt het merendeel van de kreukels vanzelf uit het gordijn. Besluit daarom niet te snel om uw gordijn te strijken, hieraan zitten namelijk enkele risico’s. Het strijken van uw gordijn kan leiden tot kreukgevoeligheid en vervorming.

Zogeheten pufprints (rubberachtige prints) mogen alleen indirect gestreken worden. U kunt bijvoorbeeld een lap stof tussen de strijkbout en de gordijnstof leggen tijdens het strijken van uw gordijn.

Klachten die veroorzaakt zijn door het verkeerd reinigen van de gordijnstof kunnen wij helaas niet in behandeling nemen.


Adviesgesprek showroom

Plan uw afspraak!

Voorkom wachten

Kies uw datum Kies uw tijd
Onze service
Onze winkels